Popularising the African Charter Protocol on the Rights of Citizens to Social Protection and Social Security as a new advocacy tool in Uganda

Uganda bruger en meget begrænset del af det offentlige budget på velfærdsydelser, med det resultat at langt størstedelen af befolkningen har meget begrænset indkomst-sikkerhed.

 

Den Afrikanske Union har i 2022 udarbejdet en ny tillægsprotokol til det Afrikanske Charter om Menneskerettigheder og Folks Rettigheder med fokus på sociale rettigheder (retten til ’social security’ og ’social protection’ i bred forstand). Protokollen beskriver en lang række standarder som de nationale regeringer bør efterleve.

 

I dette projekt arbejder vi sammen med den Ugandiske tænketank ’Initiative for Social and Economic Rights ISER’, som har deltaget i udarbejdelsen af den nye tillægsprotokol.

 

Formålet med projektet er at begynde at producere materialer, der kan operationalisere standarderne beskrevet i den nye protokol, blandt andet ved at udvikle målbare indikatorer, der viser hvor langt Uganda er nået i forhold til at leve op til standarderne og i forhold til nabolandene. Resultaterne bliver publiceret i et policy brief.

 

Vi vil også lave et foto-essay og en foto-udstilling med fotos og interviews med nogle af de ældre mennesker i Uganda som pt. er efterladt uden indkomst, fordi folkepensionen i Uganda stadig kun gives til ældre over 80 år, på trods af mange løfter fra regeringen om at sænke alderen til 65.

 

Både policy brief og foto-udstilling præsenteres ved et event i Marts 2024, og ledsages af medie-aktiviteter som kronikker, tv-indslag og radio talkshows.

Fakta om projektet

Land: Uganda

Partner: Initiative for Social and Economic Rights (ISER)

Tematisk område: Social sikkerhed

Periode: 01.11.2023 – 30.04.2024 (6 mdr.)

Budget: DKK 297.124,00

Donor: Civilsamfund i Udvikling (CISU)