IMG_1747

Refugee Insect Production for Food and Feed

Flere skrøbelige stater og borgerkrige har betydet at verden i dag er hjemsted for en meget stor befolkningsgruppe af flygtninge, og mange af dem har ikke udsigt til at kunne vende hjem inden for en overskuelig fremtid. Det gælder også for mange af de omkring 1,5 millioner flygtninge fra Sydsudan og DR Congo som pt. er i Uganda.

 

Den internationale nødhjælp er langt fra tilstrækkelig til at blive ved med at brødføde de mange flygtninge. I Uganda har FN’s Fødevareprogram (WFP) sænket fødevarebistanden ad flere omgange de seneste fem år, så flygtningene nu modtager en brøkdel af det der er nødvendigt for at sikre et minimums kalorieindtag. Senest har WFP set sig nødsaget til at stoppe nødhjælpen helt til nogle grupper af flygtninge, for at fokusere på de mest trængende. Problemet er at alle undersøgelser viser at det er meget få flygtninge i Uganda, der rent faktisk kan klare sig selv, idet der er få indkomstkilder i og omkring flygtningelejrene.

 

Med dette projekt forsøger vi at skabe nye kilder til protein og indtægter for flygtninge i Kyaka II-lejren i det vestlige Uganda ved at introducere produktion af insekter.

 

Vi har arbejdet med konceptet siden 2019 og er nu ved at opskalere og systematisere arbejdet. Projektet har to hovedmålsætninger:

 

1. Forbedret ernæring og sundhed blandt børn i og omkring Kyaka II.

Aktiviteterne under denne målsætning har fokus på produktion af melorm, som er en proteinrig fødevare velegnet til mennesker. Melorm er relativt nemme at producere og er velsmagende enten som snack eller som ingrediens i f.eks. majsgrød. Denne del af projektet indeholder også et større forsøg med skolemad tilsat melorm, hvor 500 børn på to skoler vil deltage i et randomiseret kontrolleret forsøg, der skal vise hvilken effekt det har at tilsætte melorm til skolemaden.

 

2. Bedre adgang til indkomst gennem produktion af soldaterfluelarver

Projektet støtter i alt 965 bønder i at producere soldaterfluelarver til salg som proteintilskud til dyrefoder. Soldaterfluerne er en meget effektiv måde at omdanne organisk affald til proteiner, og målsætningen er at give flygtninge og bønder fra området omkring lejren adgang til det store marked for dyrefoder med et produkt som ikke kræver store investeringer eller adgang til jord at producere.

 

Projektet er en innovativ kombination af humanitære indsatser og forskning. Det implementeres af RAISE med finansiering fra Novo Nordisk Fonden og i samarbejde med den lokale organisation Mothers Against Malnutrition and Hunger (MAMAH), den Ugandiske demonstrationsfarm Bobo Eco Farm, det Ugandiske universitet Makerere University, det regional afrikanske forskningscenter ICIPE i Nairobi og Københavns Universitet.

 

Læs mere på projektets hjemmeside: refipro.raiseorg.dk

Fakta om projektet

Land: Uganda

Partnere: Mothers Against Malnutrition and Hunger (MAMAH), Bobo Eco Farm, Makerere University, Københavns Universitet, ICIPE.

Tematisk område: Jobskabelse

Periode: 01.08.2022 – 31.07.2026 (48 mdr.)

Budget: DKK 15.400.000,00

Donor: Novo Nordisk Fonden